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Working on fitness is like breathing for me...

Wednesday, September 8, 2010

Healthy cooking tips

   If we take a close look at successful people, they all have one common factor, which is that they have good habits. People that are fit are those who are successful in their fitness and they all have consistency of exercising and eating healthy. Healthy diet starts from the kitchen, so healthy cooking habits directly related to healthy diet.



I. Measure everything before you cook and control meal portions. Some might say it's too cumbersome to measure ingredients when they cook. It IS at first, however, once it becomes a habit, you will realize it's not big of a deal.  Regarding meal portions..Suppose you eat 20 calories over each meal, they will sum up to 60 calories at the end of the day and after a week they will amount to 420 calories. Those calories amount to one meal that gives you a fulfilling feeling. And after two months, you will have gained almost two pounds and that also means that you will weigh 12 lbs more than now after a year!!! Sounds pretty scary,right?? Keep in mind that every calorie counts and it will become huge when it piles up as you can see. Go grab your car key and buy a scale, measurement spoons & cups at Target or Walmart NOW!! ; ) They are essential to establish a healthy cooking habit!!!!



II. Be a low-fat chef. Cooking using liquids other than oil (which is fat!!) enable you to trim the fat content of your dish. And this cooking habit will prevent us from having illnesses ( heart disease and cancer ) that are frequently caused by consuming excessive fat. It is strongly recommend by healthy cooking guide that you should eliminate the fat used in sautes by substituting flavorful liquids such as red or white wine, fruit juice, vinegar, soy sauce, veggie stock (it contains lots of water), water or combination of two or more of those for butter, margarine, or oil. If you really really have to use oil, use olive cooking spray just enough to prevent ingredients from sticking to the pan.

Saute
Heat 2 tablespoons of liquid in a saute pan over medium-high heat and add ingredients & stir when the liquid starts to steam. when the liquid evaporates add 2 more tablespoons of liquid and repeat this process until done.

Pasta & Noodles
Always choose pasta that are made w/o oils or eggs and do not add oil&salt to the cooking water since the sauce will provide enough flavor and moisture.

Grilling, Baking and Poaching
Grilling is the fastest cooking method that is suitable for thicker cuts of meat while baking is a slower cooking method. Bake most meats at 350 degrees for approximately 20 to 30 mins. Poaching is a slow simmer in liquid and good for delicate meats such as chicken, fish filets, and shellfish.



성공한 사람들을 잘 살펴보면 한 가지 공통점을 갖고 있죠.. 바로 좋은 습관을 갖고 있다는 겁니다.  Fitness에 성공한 사람들은 규칙적으로 운동하고 몸에 좋은 음식을 섭취하는 습관을 가진 사람들인 거겠죠.. 건강한 식이요법은 주방에서 시작되기 마련이고 건강한 요리법은 다시 건강한 식이요법에 직접적으로 영향을 미치게 되는 떼어서 생각할래야 할 수 없는 그런 사이인거죠..






음식을 요리하기 전에 재료들의 양을 쟤고, 식사량을 조절하는 습관을 들이자!!  '세상에, 귀찮아서 매번 그 짓을 어떻게 해...' 하는 분들이 대부분일거예요..저도 그랬으니까요..하지만 일단 습관이 되고 나면 그리 귀찮지만도 않답니다 오히려 요즘은 아이들 소꼽놀이 하듯 재미있어요.. 다음은 식사량 조절에 관해서요...가령 한끼 식사당 20 캘로리를 초과해서 먹는다고 한다면 하루에 60 캘로리가 초과괴게 되고, 일주일이면 420, 한달이면 1680...(산수는 여러분이 하시도록~ 전 여기까지만...ㅋㅋㅋ) 이렇게 계속하다보면 일년에 약 5킬로 정도 체중이 늘게 되는거예요. 5킬로그램 감량하기 결코 쉽지 않다는거 잘 아실거에요...앞에서 보셨듯 적은 캘로리라고 무시해선 절대 안됩니다.. 나중에 그 적은 캘로리들이 모이고 모여서 우리들을 집어삼킬 "캘로리 몬트터"가 되는 거죠~ ㅋㅋ 그러니까 지금 당장 가셔서 저울, 계량 스푼 및 계량 컵 구입하도록 하세요!!! 어셔욧!!!!!!! 건강에 투자하는건 절대 아까워해선 안되요오~~이 도구들은 건강한 요리를 하는데 없어선 안될 것들이랍니다..아시겠죠??



저지방 요리사가 되자!!  흠..저지방 요리사라..ㅋㅋ 지방이 적은 요리사가 아니구요, 지방을 최대한 적게 사용하는 요리사가 되자는 말이예요.. 재료들을 볶거나 할때 기름대신 간장, 식초, 과일쥬스  그리고 야채에서 나오는 수분 등을 사용하게 되면 요리에 사용되는 불필요한 지방을 줄일수 있고, 지방으로 인해 얻을 수 있는 심장질환이나 암등을 예방하는데도 도움이 되는 거죠.  정 기름을 사용해야 할 경우에 이미 전 블로그에서 말씀 드렸듯이 쿠킹 스프레이 올리브 오일을 재료들이 팬에 들러붙지 않을 정도만 사용하시면 됩니다.  검색해보니 한국 브랜드로는 아직 출시 되지 않은것 같네요...아마 코스트코에가면 구할수 있지 않을까요, 남대문이나?? 정 구할수 없으시면 키친 타월에 올리브유를 약간 묻혀서 팬에 문지르시면 되겠죠.. 키친 타월에 묻어나는 올리브유가 좀 아깝긴 하겠지만...그래도 건강을 위해서라면야 그정도는 해줘야겠죠~ ㅋㅋㅋ

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